Voskování v horké lázni

Čím více vosku dostaneme při voskování do skluznice, tím rychlejší budou lyže, vosk vydrží déle ve skluznici a zabrání její oxidaci a poškození. Při klasickém způsobu zažehlení vosk vystačí na přibližně 60 kilometrů lyžování v závislosti na charakteru (abrasivnosti) sněhu. Při voskování metodou tzv. horké lázně, je výdrž vosku ve skluznici pětkrát  vyšší, takže vystačí minimálně 300 kilometrů.

Lyže je ponechána několik hodin ve speciální komoře v tzv. horké lázni, kdy je na skluznici aplikován speciální měkký parafín s nízkou teplotou tání a vosk penetruje* při konstantní teplotě zhruba 60 stupňů celsia**. Po vypnutí zdroje tepeného záření, teplota v komoře pomalu klesá, což opět maximalizuje penetraci vosku do skluznice, která není vystavena okamžitému teplotnímu poklesu na pokojovou či venkovní teplotu.

Po horké voskové kůře následuje zažehlení velmi tvrdého vosku, který má za úkol udržet měkký vosk co nejdéle ve skluznici. Tvrdý vosk navíc působí jako efektivní ochrana proti její oxidaci a poškození. Následně je aplikován vosk univerzální, popř. vosk dle aktuální teploty (hydrokarbonový nebo fluorový). Pro zefektivnění celého procesu voskování pak je možné vložit lyže do komory po každé další aplikaci vosku a nechat tak každou vrstvu penetrovat hlouběji do skluznice.

Penetrace vosku do skluznice je při této metodě pětkrát vyšší, a tím i množství najetých kilometrů, aniž by se mazání muselo opakovat. Pro průměrného lyžaře, který nestráví na sjezdovkách vice než pět dní ročně, to znamená, že mu stačí takové efektivní voskování pouze jednou za sezónu. Náruživější lyžař má dostatek vosku minimálně na celý týden intenzivního lyžování, aniž se musí obtěžovat do lyžárny. Stačí mu tedy udržovat ostré či vyleštěné hrany.

 

*Polyethylenová skluznice obsahuje 40-60 % pórů v závislosti na její kvalitě. Těmito póry vosk proniká do skluznice. Vosk vydrží na skluznici nejen v závisloti na ujetých kilometrech , ale také na způsobu jeho aplikace na skluznice, respektive jak hluboko při ní vosk pronikne do skluznice.

**Vosky aplikované při této metodě jsou obvykle velmi měkké a teplota v komoře závisí na druhu použitého voku. Pohybuje se v rozmezí od 50 do 65°C.

  • Toko Thermal Bag
jquery slider by WOWSlider.com v6.6