Voskování sjezdových lyží a snowboardů

Na připravenou skluznici lyže ši snowboardu naneseme skluzný vosk dle naší volby – univerzální pro všechny teploty, většinou růžový, bílý nebo oranžový, žlutý/červený/fialový pro vyšší, modrý či zelený pro nižší teploty. Lze požít klasiku – hydrokarbonový vosk na bázi parafínu nebo dražší vosk s obsahem fluoru, který má větší schopnost snižovat tření, a odpuzovat vodu. Fluorkarbonové vosky navíc udržují skluznici čistější, neboť fluor odpuzuje I drobné nečistoty.
Vosk nahřejeme na žehličce, nastavené na příslušnou teplotu (teplejší vosk = nižší teplota a naopak), a na skluznici jej nakapeme či vetřeme. Poté vosk několik minut zažehlujeme, nejprve rychlějšími, následně plynulými, pomalými tahy (asi 5 až 6 krát za minutu). Pomocí zářezu plexi stěrky odstraníme vosk z hran a navoskovanou lyži necháme 20 až 30 minut „pracovat“ při pokojové teplotě (měkký vosk je možné nechat na lyži přes noc).
Poté vosk stáhneme plexi stěrkou, zručnější mohou použít ocelovou cidlinu. Plexi cidlinu udržujeme ostrou pomocí speciálního pilníku, ocelovou pak pomocí brousku.
Nakonec vykartáčujeme skluznici od zbytku vosku bronzovým a poté nylonovým kartáčem. Můžeme doleštit kartáčem z koňských žíní či bílým fibertexem. Ještě před samotným vyleštěním skluznice se aplikuje struktura pomocí ocelových válečků.
Voskování běžeckých lyží stoupacími vosky se věnuje samostatná kapitola.

  • Žehlička T14 digitální 1200 W
css3 slider by WOWSlider.com v6.6