Zakonzervování lyží či snowboardu na léto

Když skončí zima, mnoho z nás lyže či snowboard jednoduše uklidí někam, kde moc nepřekáží, a více se o ně nestará. S příchodem prvního sněhu či první lyžovačky pak lyže vyndáme a pohĺed, který se nám naskytne, je obvykle následující: šedá skluznice, zejména podél hran pod botami, zrezivělé hrany. A to i přesto, že jste lyže či snowboard nechali  v průběhu předchozí zimy třeba i několikrát servisovat. Řešení je v zakonzervování lyží ve vosku, a to včetně hran.

Nelyžařské období roku je vždy poměrně dlouhé, zvláště v sezónách mírných zim, chudých na sníh, a tak skluznice během sedmi, osmi měsíců pochopitleně vychne, jakkoli jste ji nechávali promazat během zimy. Hrany vždy reznou, není-li lyže či snowboard po každém lyžování vhodně vysušena a hrany ošetřeny (přeleštěny), a to se vždy projeví po dlouhé „letní odstávce“. Z těchto důvodů je posezónní servis ještě důležitější než ten sezónní.

Lyže se oštří jako obvykle, na skluznici se vyspraví případné rýhy či se přestrukturuje, přebrousí se hrany a lyže či snowboard se pak navoskuje. Na rozdíl od běžného servisu se vosk tentokrát nestáhne ani ze skluznice, a dokonce ani z hran. Vosk půsbí jako konzervační prostředek, který zajistí, že lyže tentokrát nešedne, neoxiduje a hrany stoprocentně nereznou. Na začátku zimy, pak stačí vosk stáhnout a skluznici a hrany vyleštit, a i kdyby ne, vosk se během dvou jízd ze skluznice i z hran bezpečně sjede.

Posezónní servis navíc přináší jednu neoddiskutovatelnou výhodu: lyže či snowboard máte připraveny na první výlet v nadcházející zimě. Odpadne vám tak obvyklý stres se sháněním jakéhokoli dostupného servisu na poslední chvíli před odjezdem či později někde na kopci, kde to nebývá nejlevnější