Strukturování skluznice kamenem

Tvrdý brusný kámen oxidu hlinitého (korund) používáný pro broušení skluznice při aplikaci zároveň na skluznici vytváří základní, trvalou strukturu, a to buď jemnou či středně hrubou, vhodnou na konec podzimu, začátek či průběh zimy (nový sníh, nízké teploty), nebo hrubou pro konec zimy či začátek jara (mokrý sníh, vyšší teploty).
Broušení a strukturování skluznice sjezdových lyží, běžek či snowboardu se provádí obvykle jednou za rok, před sezónou a vytváří se jím trvalá (středně hrubá) struktura, která zlepšuje skluzné podmínky lyže a usnadňuje její ovladatelnost (zatáčení).
Pokud leží na sjezdovkách čerstvý, suchý sníh, nebo je sníh přemrzlý (technický), při tření (skluzu) nevzniká pod lyží dostatečné množství vody. K jejímu vytváření a zlepšení skluzu v takových podmínkách pomáhá kromě vosku i jemnější struktura. Naproti tomu mokrý jarní sníh vytváří pod lyží nadměrné množství vody a lyže bez struktury či vhodného vosku se ke sněhu přisaje, namísto aby klouzala. Používá se proto hrubší struktura, která funguje obdobně jako dezén zimní pneumatiky.

 

  • Nástroj pro broušení a strukturování skluznice
slider jquery by WOWSlider.com v6.6