Precizní, extra tvrdé a výkonné švýcarské „Ice-Cut“ pilníky používáme i pro odklonění hrany z boku, tentokrát v kombinaci s aluminiovým závodním úhelníkem. S použitím plastových klínků lze brousit úhly v rozmezí 0-6 stupňů (90-84°), po ½ stupně.
Tady platí, čím ostřejší úhel lyže či snowboardu, tím ostřejší hrana, která se zařízne s menším úsilím lyžaře. Nabroušení se projeví zejména na zledovatělé sjezdovce. Brousí se obvykle v rozmezí 0-2°, výjímečně 3°, menší či nulový úhel pro začátečníky, zjednodušeně řečeno, čím zdatnější lyžař, tím ostřejší úhel lze nabrousit. Freestylisté 0°, freeridisté 1-2°, velmi zdatní lyžaři (závodníci) – sjezdaři 2-3° (all-mountain expert), slalomáři 3-4°. Výsledný úhel je ale méně ostrý, je-li nabroušen v kombinaci s odkloněním od skluznice.