Úhlování spodní hrany

Spodní hranu úhlujeme pomocí titanových, x-chromových tzv. Ice Cut pilníků švýcarské provenience a aluminiového úhelníku, jímž lze odklonit hranu lyže či snowboardu v rozmezí 0-2°, po ¼ nebo ½ stupně. Obecně platí, že čím více se odkloní hrany od skluznice, tím spíše se lyže vyvaruje nechtěného zaříznutí a může dosáhnout plynulejší a rychlejší jízdy.
Úhluje se v závislosti na vyspělosti lyžaře, na stylu jízdy a výběru sjezdovky. Začátečníci mají obvykle nabroušeno na 1 stupeň, odklon může být i větší, ale při potřebě zmenšit podbrus se pak musí zbrousit skluznice. Milovníci rychlejší jídy (tak jako závodní sjezdaři) mají odklonění minimálně ½ stupně, spíše ¾ stupně až 1 stupeň, slalomáři pak maximálně ½ stupně (lze kombinovat s větším odloněním ve špicce a patce – 1°). U freestylistů se používá největší odklonění – 1,5, popřípadě 2 stupně,  all-mountain expert  3/4 – 1°, freeridista může mít odklonění 1°, podbrus může být ale i variabilnější (např. 0,5 ve středu a 2 na koncích).

 

  • Alu úhelník pro odklonění hrany od skluznice
jquery slideshow by WOWSlider.com v6.6

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *